Παρουσίαση των “προγραμματοσημικών” επιστολών της Αιτωλοακαρνανίας

Συνάντηση της 4.3.2024 της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου

Η καθιερωμένη μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρίνιου (Φ.Ε.Α.) πραγματοποιήθηκε  την Δευτέρα 4 Μαρτίου το βράδυ στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου.

Αρχικά συζητήθηκαν τα τρέχοντα θέματα, όπως νέες κυκλοφορίες φιλοτελικών ειδών από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία καθώς και οι τοπικές εκθέσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Φ.Ε.Α. Γιάννης Σκαρμούτσος αναφέρθηκε σε σπάνιους «Προγραμματοσημικούς» φακέλους της συλλογής του (που εμπλουτίζει επί μια 25ετία), παρουσιάζοντας σε διαφάνειες χαρακτηριστικά αντικείμενα της περιόδου 1830 – 1861.

Ειδικότερα, παρουσίασε επιστολές, που έχουν μεγάλο τοπικό ενδιαφέρον μια και ταχυδρομήθηκαν από και προς την Αιτωλοακαρνανία. Συγκεκριμένα, με την ίδρυση των Ελληνικών Ταχυδρομείων στην  υπόψη περιοχή λειτούργησαν ταχυδρομικά γραφεία στη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία, τη Βόνιτσα και τον Αστακό. Αξίζει να σημειωθεί ότι, την εποχή εκείνη – πριν από 200 χρόνια – τα ονόματα των πόλεων δεν είχαν «σταθεροποιηθεί» όπως τα ξέρουμε σήμερα και υπάρχουν παραλλαγές στις ταχυδρομικές σφραγίδες τους. Ενδεικτικά της Αμφιλοχίας, τότε «Αμφιλοχικόν Άργος» με σφραγίδες που ανέγραφαν είτε «Αμφιλ. Άργος» είτε «Αμφ. Άργος» και της Βόνιτσας, με σφραγίδες τότε «Βόνιτζα» ή «Βόνιτσα».

Ο ομιλητής εξήγησε λεπτομερώς την ταχυδρομική διαδρομή κάθε φακέλου, εστιάζοντας στα ταχυδρομικά γραφεία, που μεσολάβησαν.

Ο κάθε φάκελος έχει μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα «περιπέτεια». Και αν ξέραμε και το περιεχόμενό του, τότε θα ξαναγραφόταν η τοπική ιστορία. Φάκελοι πραγματοποίησαν διαδρομές ιδιαίτερες και ασυνήθιστες, ενημερώνοντάς μας για το εμπόριο και τη καθημερινότητα της εποχής.

Πολλές επιστολές τυλίγονται μέσα σε πέπλο μύθου. Ενδεικτικά η «Προγραμματοσημική» επιστολή γραμμένη «Εν Άρτα την 10 Οκτωβρίου 1856»,   χωρίς σφραγίδα Άρτας, διαμέσου «ΒΟΝΙΤΖΑ 18.ΟΚΤΩΒ.1856», άφιξη «ΠΑΤΡΑΙ 23.ΟΚΤΩΒ.1856». με είσπραξη στην άφιξη 40 λεπτών για ταχυδρομικά τέλη. Φέρει την ένδειξη «ΥΓΕΙΟΝΟΜΕΙΟΝ ΒΟΝΙΤΣΗΣ», ένα από τα ελάχιστα γνωστά, έως τώρα, αποτυπώματα της συγκεκριμένης σφραγίδας.

Οι συμμετέχοντες στην συνάντηση ζήτησαν από τον παρουσιαστή διάφορες πληροφορίες ειδικά για κάποιους σπάνιους φακέλους και η ευχή όλων είναι τα τόσο πολύ ενδιαφέροντα συλλεκτικά και ιστορικά στοιχεία, που «διηγούνται» το ταχυδρομικό παρελθόν της Αιτωλοακαρνανίας, να βρουν την αρμόζουσα θέση τους στο προγραμματισμένο από τον Δήμο Αγρινίου Μουσείο στις Καπναποθήκες Παπαπέτρου, όταν λειτουργήσει.