Ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών/τριών του 2ου Δημοτικού  Σχολείου Αξιούπολης του Δήμου Παιονίας (Κιλκίς) εκπόνησε για την τρέχουσα σχολική χρονιά ένα φιλοτελικό πρόγραμμα με τίτλο «Ταξιδεύοντας με το γραμματόσημο».
Στόχοι του προγράμματος είναι η διάδοση της ιδέας του φιλοτελισμού, τη γνωριμία και την επαφή των παιδιών με το γραμματόσημο, καθώς και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικά με τις ταχυδρομικές υπηρεσίες του παρελθόντος και τον ρόλο των γραμματοσήμων ως φορέα αξιών και ιδεών.
Στη σχολική τάξη πραγματοποιούνται ποικίλες δραστηριότητες μέσα από τετράδια εργασιών και συνεργάζονται με την Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, το Ταχυδρομικό Φιλοτελικό Μουσείο και άλλους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία και στάθηκαν πολύτιμοι αρωγοί στην υλοποίηση του προγράμματός τους. Επιπλέον, ιδιώτες φιλοτελιστές έστειλαν πολλά αντικείμενα φιλοτελικού ενδιαφέροντος, τα οποία αξιοποιούν ανά περίσταση.
Προκειμένου να ωθήσουν  τα παιδιά να ασχοληθούν με τη συλλογή γραμματοσήμων, κάθε φορά που ολοκληρώνουν μια δραστηριότητα, λαμβάνουν ως επιβράβευση γραμματόσημα, είτε από την προσωπική συλλογή του εκπαιδευτικού είτε από αυτά που τους στέλνουν οι φιλοτελιστές.
Επίσης, διοργανώνουν, με την ευκαιρία των εθνικών επετείων και άλλων εορτών, φιλοτελικές εκθέσεις. Παράλληλα, δημιουργείται κατά τη διάρκεια του προγράμματος πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα τίθεται σε διάθεση για οποιονδήποτε εκπαιδευτικό ή φορέα επιθυμήσει μελλοντικά να το χρησιμοποιήσει για ανάλογες δράσεις.

Περισσότερα μπορείτε να δείτε και να διαπιστώσετε στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://2dimaxio-philotelismos.webnode.gr/
Τα φύλλα εργασίας και οι παρουσιάσεις που χρησιμοποιήθηκαν για τις δραστηριότητες αναρτούνται στην ιστοσελίδα του σχολείου με τη λήξη του προγράμματος.
Οδεύοντας προς το τέλος της σχολικής χρονιάς, ετοιμάζουν έναν φιλοτελικό διαγωνισμό στη σχολική τους μονάδα σε συνεργασία με την Ε.Φ.Ο., η οποία θα απονείμει βραβεία στους μαθητές. Επίσης, για τη λήξη του διδακτικού έτους σκοπεύουν να οργανώσουν μια τελική έκθεση με θέμα τα παλιά αναγνωστικά του δημοτικού σχολείου, με επίκεντρο την αναμνηστική έκδοση γραμματοσήμων του 2011 από τα ΕΛ.ΤΑ.

Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου εκφράζει τα συγχαρητήριά της στους εκπαιδευτικούς του προγράμματος Γιώργο Ευθυμιάδη, Γιάννη Αναγνωστίδη και τους μικρούς μαθητές/φιλοτελιστές.

Την Δευτέρα 7 Απριλίου 2025 οι φιλοτελιστές του Αγρινίου συναντήθηκαν στον τρίτο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου και πληροφορήθηκαν τα τελευταία φιλοτελικά και άλλα παρεμφερή  συλλεκτικά νέα.

Ο Πρόεδρος της ΦΕΑ μίλησε για τις νεότερες ανακοινώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας και τα νεότερα από τον ΕΛΤΑ.

Από τον συλλέκτη Βασίλη παρουσιάστηκε η συλλογή του «Αγροτικές Σφραγίδες», σε φακέλους που ταχυδρομήθηκαν από το 1909 και μετά. Διαθέτει πάνω από 600 φακέλους σφραγισμένους με αυτές τις «Αγροτικές Σφραγίδες» που περίπου είχαν κυκλοφορήσει σε 1200 παραλλαγές, μια και η κάθε περιοχή ή έδρα του ταχυδρομείου είχε την δική της σφραγίδα! Είναι κάτοχος δηλαδή των περισσοτέρων σφραγίδων που κυκλοφόρησαν μέσα σε έναν αιώνα!

Το 1909  συστήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση των ταχυδρομείων η αγροτική ταχυδρομική υπηρεσία με σκοπό την εξυπηρέτηση των αγροτικών περιοχών της χώρας.

Οι αγροτικοί διανομείς πεζοπορούσαν επί πεντάωρο κάθε μέρα, πολλές φορές μέσα από δύσβατα μονοπάτια και με άσχημες καιρικές συνθήκες, για να διανείμουν και να παραλάβουν την αλληλογραφία των κατοίκων των απομακρυσμένων χωριών του Δήμου, όπου είχε την έδρα του κάθε αγροτικός διανομέας και υπήρχε το ταχυδρομικό γραφείο.

Κάθε αγροτικός διανομέας εφοδιαζόταν από την υπηρεσία του προς χρήση μια ταχυδρομική σφραγίδα, που αρχικά ήταν ένα ενάριθμο ρομβοειδές σήμαντρο, το οποίο όμως δεν έφερε χρονολογική ένδειξη και αργότερα ένα ενάριθμο μονόκυκλο ή δίκυκλο σήμαντρο με χρονολογική ένδειξη.

Αυτές οι σφραγίδες ήταν στην αρχή σχήματος ρόμβου, αργότερα προστέθηκε ένα κέρας και είχε και χρονολογική ένδειξη. Πιο μετά ήταν το γνωστό στους παλιούς τρομπετάκι του ταχυδρόμου.

 

Και ένα τελευταίο νέο που μας κάνει όλους περήφανους στην ΦΕΑ είναι ότι για πρώτη φορά στην Πανελλήνια Ομοσπονδία με έδρα την Αθήνα, εκλέχθηκαν δυο Αγρινιώτες της ΦΕΑ στο Δ.Σ.

Το νέο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας αποτελείται από τους παρακάτω:

Διοικητικό Συμβούλιο 16/03/2025

Πρόεδρος :   Χρήστος Γκίκας

Αντιπρόεδρος :       Νίκος Ανδρειώτης

Γενικός Γραμματέας :       Ευάγγελος Καρράς

Ειδική Γραμματέας :          Γεωργία Μπάλτσου

Ταμίας :        Ιωάννης Σκαρμούτσος

Έφορος Δ. Σχέσεων :         Ευάγγελος Κώτσης

Έφορος Εκδόσεων :           Μιχάλης Βαΐτης

Έφορος Εκθέσεων :           Θωμάς Αρβανίτης

Έφορος Εντευκτηρίου :    Κώστας Δημησιάνος

Ο Πρόεδρος ανανέωσε το ραντεβού για την πρώτη Δευτέρα του επόμενου μήνα, αλλά όλοι οι συλλέκτες-μέλη της ΦΕΑ ή όχι-μπορούν να τον βρουν στο μεσοδιάστημα, καλώντας τον στο κινητό του: 697 272 1735, για οποιοδήποτε συλλεκτικό θέμα θέλουν να συζητήσουν μαζί του.

Στις 10 Μαρτίου έγινε η μηνιαία συνάντηση των μελών της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου στον τρίτο όροφο του Παπαστρατείου Μεγάρου στο κέντρο της πόλης. Ο Πρόεδρος της ΦΕΑ κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος ενημέρωσε τα μέλη για την «κόκκινη» σειρά του Ολυμπιακού στην επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυσή του.

Το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν δύο όμορφες σειρές, του Δεκεμβρίου του 2024 από το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη. Τέλος Ιανουαρίου  κυκλοφόρησε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία-τιμώντας τους πιο σημαντικούς δημιουργούς Ελληνικού γραμματοσήμου-η αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων «Εμβληματικοί Δημιουργοί Ελληνικού Γραμματοσήμου».

Μετά την ενημέρωση για τις νέες σειρές και διάφορα άλλα νέα φιλοτελικά από τον Πρόεδρο, ο συλλέκτης κύριος Μπάμπης Δημάδης παρουσίασε μία μοναδική στο είδος συλλογή κάρτ ποστάλ του Μεσολογγίου. Περίπου 150 διαφορετικές κάρτες από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι την δεκαετία του 70, τοποθετημένες σε προστατευτικές θήκες και με καθαρογραμμένη περιγραφή κάθε κάρτας, έκαναν τον γύρω από συλλέκτη.

Η συνάντηση θα επαναληφθεί σε ένα μήνα, συνήθως την πρώτη Δευτέρα του κάθε μηνός, και μέχρι τότε κάθε συλλέκτης-ανεξάρτητα αν είναι μέλος του συλλόγου-μπορεί να ενημερώνεται για συλλεκτικές απορίες του από τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Σκαρμούτσο στο κινητό : 697 272 1735