Η διάδοση και εξάπλωση του φιλοτελισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή της, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα νέα κυρίως μέλη της, για πλουτισμό και βελτίωση των συλλογών τους,
(Φιλοτελικά Σωματεία – Φιλοτελικές Εκθέσεις – Ειδικές Φιλοτελικές Εκδόσεις και άλλες εκδηλώσεις)ves
Ο ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
Η φιλοτελική κίνηση στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας προϋπήρχε του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η καρδιά της όμως χτυπούσε στο Αγρίνιο και ξεκίνησε οργανωμένα κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το έτος 1943 αναγνωρίστηκε με την υπ’ αριθμό 116/30-10-1943 απόφαση του Πρωτοδικείου Αγρινίου το πρώτο φιλοτελικό σωματείο με την επωνυμία «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ» με έδρα το Αγρίνιο.
Το ιδρυτικό καταστατικό του υπογράφουν ο Δικηγόρος και μετέπειτα Δήμαρχος Αγρινίου, Ηλίας Σαγιώργης, ο αδελφός του Νικόλαος Σαγιώργης, Κωνσταντίνος Παπαγιάννης, Νικόλαος Οικονόμου, ο Πρωτοδίκης Νικόλαος Μέντης, που υπηρετούσε τότε στο Πρωτοδικείο Αγρινίου κ.α.
Το Σεπτέμβριο του 1944 μετά την απελευθέρωση του Αγρινίου από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, το ΕΑΜ ανέλαβε τη διοίκηση της πόλεως και με την ευκαιρία του ιστορικού αυτού γεγονότος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νικόλαος Μέντης, υπέβαλε αίτηση στο Δήμο με αίτημα να επισημανθούν δύο σειρές γραμματοσήμων που είχαν δεσμευτεί στο Δημόσιο Ταμείο Τριχωνίδος, υπέρ των σκοπών της Εθνικής Αλληλεγγύης.
Η Δημαρχική Επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου έκανε δεκτή την αίτηση τω ν φιλοτελιστών και επισημάνθηκαν δύο σειρές γραμματοσήμων με την επιγραφή:
Ε.Λ.Α.Σ. ΑΓΡΙΝΙΟ 14-ΙΧ-1944 | και | Ε.Α. ΑΓΡΙΝΙΟ 14-ΙΧ-1944 |
Η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου ήταν η υπ’ αριθμό 2 της 25ης Σεπτεμβρίου 1944.
Το κείμενο της απόφασης αυτής ήταν το παρακάτω:
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου
Αποτελούμενο από τους Συναγωνιστές Πρόεδρον αυτού Θανάσην Κακογιάννη και τα κάτωθι προϋπογεγραμμένα μέλη.
Συνεδρίασαν στο Δημοτικό Κατάστημα στις 25 Σεπτέμβρη 1944.
Λαβών υπόψη τις ανάγκες του λαού του Αγρινίου και έχον υπόψη τις ανάγκες της Εθνικής Αλληλεγγύης που παραστέκει στο λαό.
Αποφασίζει ομοφώνως
Από τα δεσμευθέντα από την Ε.Α. εκ του Δημοσίου Ταμείου Τριχωνίδος, γραμματόσημα Τοπίων 1944, κλάσεων 5.000 δραχμών, 15.000 δραχμών και 25.000 δραχμών να εκδοθεί σειρά γραμματοσήμων με επισήμανση για το έργο της Ε.Α. ως εξής:
Από κάθε μια των κλάσεων επισημανθούν 5.000 πέντε χιλιάδες κομμάτια και να επιτεθούν δια του τύπου επ’ αυτών κατά σειρά με χρώμα μαύρο οι λέξεις «Ε.Λ.Α.Σ. Αγρίνιο 14-ΙΧ-1944 δρχ. 5 εκατομμύρια». Ομοίως από την κλάση των 25.000 δραχμών να επισημανθούν 15.000 κομμάτια και να επιτεθούν δια του τύπου επ’ αυτών κατά σειρά με χρώμα μαύρο οι λέξεις «Ε.Α. Αγρίνιο 14-ΙΧ-1944 δρχ. 10 εκατομμύρια».
Τα γραμματόσημα αυτά θα σφραγιστούν με την επίσημη μεταλλική σφραγίδα «Δήμος Αγρινίου της Ελλάδος» με εθνόσημον με ανεξίτηλον μελάνη στην οπίσθια όψη, η σφραγίδα δε αυτή θα καταστραφεί ύστερα απ’ τη σφράγιση των γραμματοσήμων που θα γίνει μπροστά σε Επιτροπή που ορίζεται από τους συναγωνιστές Νίκο Μέντη, Δημοσθένη Πολύζο, Χριστόφορο Καπελλάκη και Θεοφάνη Χατζόπουλο.
Η επιτροπή αυτή εξουσιοδοτείται όπως επιβλέψει την επισήμανση και σφράγιση των γραμματοσήμων, θα αποφασίζει δε για κάθε ζήτημα που θα ανακύπτει για την κυκλοφορία και διαχείριση των γραμματοσήμων αυτών.
Τα επισημασμένα και σφραγισμένα γραμματόσημα αυτά, που είναι η χρήση τους προαιρετική, μπαίνουν σε κυκλοφορία από τις 7 Οκτωβρίου 1944 μέχρι ότου εξαντληθούν.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Θανάσης Κακογιάννης
Τα μέλη: Κώστας Καζαντζής, Χρίστος Μπανιάς, Νίκος Πολυμερίδης, Νίκος Καρμανίδης, Χριστόφορος Καπελλάκης, Γιάννης Ροντήρης.
Τα επόμενα χρόνια και μετά από αδράνεια ορισμένων ετών της οργανωμένης φιλοτελικής κίνησης, ιδρύθηκε το 1972 νέο φιλοτελικό σωματείο με την επωνυμία «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ», το οποίο μέχρι σήμερα συνεχίζει την προσφορά του στα φιλοτελικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, αλλά και σ’ ολόκληρο το Νομό μας.
η διάδοση και εξάπλωση του φιλοτελισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΣ
Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου στα χρόνια που ακολούθησαν για να συμβάλλει στην πραγματοποίηση του σκοπού της Εταιρείας που δεν είναι άλλος από την διάδοση και εξάπλωση του φιλοτελισμού στην πόλη μας και στην ευρύτερη περιοχή της, τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών της και την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα νέα κυρίως μέλη της, για πλουτισμό και βελτίωση των συλλογών τους, έδωσε συνεντεύξεις σε Μ.Μ.Ε., πραγματοποίησε ομιλίες σε σχολεία, συμμετείχε σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων οργανισμών και σχολείων (Γυμνάσιο Λεπενούς, Σύλλογο Υπαλλήλων Δ.Ε.Η. κ.α.) με παρουσίαση συλλογών γραμματοσήμων και διοργάνωσε:
- Την 1η Φιλοτελική Έκθεση στο Αγρίνιο από 20 έως 28 Ιουνίου 1981 στα πλαίσια των Παπαστρατείων γιορτών και αγώνων, με μεγάλη επιτυχία.
- Την 2η Φιλοτελική Έκθεση από 5 έως 9 Απριλίου 2008 στο Παπαστράτειο Μέγαρο με συμμετοχή εκθετών όχι μόνο από το Αγρίνιο αλλά και από πολλά μέρη της Ελλάδας. Την έκθεση τίμησαν με την παρουσία τους, εκτός των Αρχών της πόλης μας, ο Γενικός Διευθυντής τότε των ΕΛ.ΤΑ., κ. Βασίλειος Λούκας και πολλά διευθυντικά στελέχη των ΕΛ.ΤΑ. από Πάτρα και άλλα Ταχυδρομικά Γραφεία του Νομού μας.
- Την 3η Φιλοτελική και Συλλεκτική Έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, από 14 έως 21 Φεβρουαρίου 2015 με εκθέματα των μελών της από όλο τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας, την οποία επισκέφτηκαν πάρα πολλά σχολεία της πόλης μας.
- Από 30 Μαρτίου 2017 έως 22 Απριλίου 2017 στα πλαίσια των Εορτών Εξόδου, διοργάνωσε μαζί με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο, Έκθεση Γραμματοσήμου και παλαιών Card – Postal Μεσολογγίου, για την οποία εκδόθηκαν από τα ΕΛ.ΤΑ. Ειδική Συλλεκτική Σειρά Γραμματοσήμου και Ιδιωτικοί Αναμνηστικοί Φάκελοι.
- Στις 18 έως 25 Αυγούστου 2017 στα πλαίσια των εορτών προς τιμή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Θέρμο, συμμετείχε με εκθέματα δύο μελών της, στην 1η Φιλοτελική και Συλλεκτική Έκθεση Θέρμου.
- Στις 9 έως 17 Ιουνίου 2018 διοργάνωσε μαζί με την Φ.Ε. Πατρών στον εκθεσιακό χώρο της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Αντίρριο, Φιλοτελική και Συλλεκτική έκθεση με θέμα «Ταχυδρομικές Γέφυρες Αιτωλοακαρνανίας – Αχαΐας», στα πλαίσια της παρουσίασης από τα ΕΛ.ΤΑ. της Ειδικής Σειράς Γραμματοσήμου «EUROPA 2018 – Γέφυρες».
- Από 1 έως 4 Δεκεμβρίου 2018 συμμετείχε με εκθέματα έξι μελών της, στη Φιλοτελική Έκθεση που διοργάνωσε η Φ.Ε. Πατρών στο Μέγαρο του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα, για τον εορτασμό των 75 χρόνων από την ίδρυσή της.
Σκοπός της ένωσης η προώθηση της Φιλοτελικής Ομοσπονδίας και η καθιέρωση της παγκοσμίως σε εκδηλώσεις φιλοτελικού περιεχομένου
ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Το ίδιο έτος 1943, ο Πρόεδρος της Ένωσης Νίκος Μέντης έγραψε σε στίχους τον πιο κάτω φιλοτελικό ύμνο τον οποίο μελοποίησε άγνωστος συνθέτης και σκοπός της ένωσης ήταν να προωθηθεί στην Φιλοτελική Ομοσπονδία και καθιερωθεί παγκοσμίως η ανάκρουση του σε εκδηλώσεις φιλοτελικού περιεχομένου (εκθέσεις – ομιλίες κ.λ.π.), αλλά τα γεγονότα φαίνονται ότι ξεπέρασαν τότε τις ιδέες αυτές των φιλοτελιστών του Αγρινίου, ο ύμνος αυτός διασώθηκε και περιήλθε στην κατοχή μας από τον παλαιό Αγρινιώτη φιλοτελιστή κ. Δημήτριο Πιστιόλα, πρώην τμηματάρχη των ΕΛ.ΤΑ., κάτοικο Αθηνών.
Σήμερα γίνονται ενέργειες προς την κατεύθυνση αυτή από την Φ.Ε.ΑΓΡΙΝΙΟΥ και τον ίδιο τον κ. Δημήτριο Πιστιόλα στην Αθήνα (Ομοσπονδία και ΕΛ.ΤΑ.)
ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ
Παν’ από όλες τις ιδέες και σημαίες των Κρατών
Μια μόνο ιδεολογία είναι όλων των λαών.
Πιο ευγενική κι ωραία και στον κόσμο ξακουστή
Η φιλοτελική ιδέα η τρανή και θαυμαστή.
—————
Άσπρους κίτρινους και μαύρους Βασιλιάδες και παιδιά
τους ενώνει, συνενώνει σε μιαν ένωση σφιχτά.
Ξεσπαθώστε, διαδώστε όλων μας προορισμός
Η φιλοτελική ιδέα που ‘ναι ο πολιτισμός.
Και ζητωκραυγάστε όλοι (δις)
Ζήτω, ζήτω, ο φιλοτελισμός (τρις).
(Refrain)
—————
Παν’ απ’ σύνορα και μίση και διχόνοιες και σφαγή
σαν της Αμάλθειας το κέρας, από πάνω από τη γη.
Μας γεμίζει τέρψη, γνώση, ευτυχία και χαρά
Την καρδιά μας με αγάπη με πλούτη και αγαθά.
(Refrain)
—————
ένα απο τα πιο παλία σωματεία της Ελλάδος
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
Είναι από τα πιο παλιά φιλοτελικά σωματεία της Ελλάδος. Το ιδρυτικό καταστατικό της υπογράφουν οι: 1) Ιωάννης Σκαβάρας 2) Δημοσθένης Χαραλάμπους 3) Ηλίας Τσικριτέας 4) Ευστάθιος Κατσάμπας 5) Παντελής Χρονόπουλος 6) Αθανάσιος Παλαμάς 7) Δημήτριος Σούμπασης 8) Χριστόφορος Καρασούλος 9) Ανδρέας Τσιχριντζής 10) Ιωάννης Καραβάνας 11) Χαράλαμπος Δημάδης 12) Νικόλαος Σαγιώργης 13) Γεώργιος Αγγελόπουλος 14) Γεώργιος Λυμπέρης 15) Σωκράτης Παπακωνσταντίνου 16) Νικόλαος Λανάρας 17) Βασίλειος Παπαδήμος 18) Νικόλαος Στρανομίτης 19) Σταύρος Παπαχρήστος 20) Γεώργιος Τριανταφύλλου 21) Πολέμαρχος Ζήνας 22) Γεώργιος Πετρούλας 23) Αθανάσιος Σταμάτης 24) Θεόδωρος Καρακίτσος και 25) Κωνσταντίνος Νάκος, κάτοικοι Αγρινίου.
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Οι δράσεις και ο σκοπός σε σημεία
ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ – ΣΚΟΠΟΣ
Πλήθος απο δράσεις , εκθέσεις και συμμετοχές σε πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων οργανισμών και σχολείων.